Przepis na pączki idealne- puszyste jak chmurka

Dziś Tłusty Czwartek, ale przepis, który wam zaraz podam jest taki idealny, ze zechcecie robić pączki nie tylko w tłusty czwartek. Same pączki są puszyste i delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Możecie je zrobić z marmoladą, czekoladą, osypane cukrem pudrem, polane lukrem lub takie, jakie na prawdę najbardziej lubicie. To co zakasujemy rękawy i do pieczenia pączków!

Do zrobienia tych delikatnych jak chmurka pączków potrzebujemy:

1kg mąki

100g drożdży

1 szklanka mleka

9 żółtek

1 jajko

3 łyżki cukru

cukier waniliowy (polecam z prawdziwą wanilią)

120g roztopionego masła

2-3 łyżki spirytusu (lub innego alkoholu wysoko procentowego np. wódki lub whiskey)

Konfitura do nadziewania musi być twarda (inaczej podczas smażenia łatwo będzie wypływać z pączków i się palić)

smalec i olej do smażenia (ja tak jak do faworków łącze oba te składniki w proporcji miej więcej 1:1)

NAJWAŻNIEJSZE: WSZYSTKIE produkty muszą być w temperaturze pokojowej. Ciasto drożdżowe jest bardzo kapryśne jak to mawiała moja babcia – nie lubi przeciągów, krzyków i złego humory gospodyni 😉 i chyba w tym coś jest, że musi być w domu cicho i ciepło i wtedy zabieramy się do pracy, a do powyższych składników należy dodać szczyptę dobrego humoru.

Powyższe proporcje są na ok. 30 pączków, jeżeli taka ilość jest dla nas za duża spokojnie możemy zrobić ciasto z połowy porcji

  1. Drożdże rozpuszczamy w łyżce cukru i dolewamy do szklanki ciepłego mleka – odstawiamy w ciepłe miejsce. Moim tajnym sposobem jest delikatne nagrzanie mikrofalówki (włączam pustą na 2 minuty) lub piekarnika i wstawienie takiego zaczynu. Dzięki temu mam pewność, ze jest tam cicho i ciepło i nawet biegające i krzyczące dzieci mi nie przeszkodzą 🙂 Oczywiście z piekarnikiem należy bardzo uważać by temperatura nie była za wysoka i drożdże się nie upiekły zawczasu. Czekam, aż drożdże zaczną pracować i wyrosną.
  2. Jajko wraz z żółtkami, 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym ucieram na parze. To znaczy, ustawiam na kuchence garnek z wodą, która gotuję na średnim ogniu a w garnek wstawiam miskę w taki sposób by NIE dotykała wody. W ten sposób w misce ucieram jajka do momentu, aż masa się ociepli, zbieleje i zwiększy swoją objętość. Należy co jakiś czas podnosić miskę i sprawdzać czy miska nie jest za gorąca, bo jajka mogą nam się pod wpływem zbyt wysokiej temperatury po prostu ściąć, a tego byśmy nie chcieli.
  3. Do mąki dodaję zaczyn z drożdży i utartą masę jajeczną i alkohol (który zapobiega wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia), mieszam to wszystko dużą łyżką, następnie dodaję roztopione masło i dalej mieszam/wyrabiam. Ciasto powinno być dość lekkie, jeżeli wgnieciemy w nie za dużo maki ciasto będzie ciężkie, a pączki nie będą super puszyste.
  4. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Ja znów wstawiam do cieplej mikrofalówki, dzięki czemu bardzo szybko mam pięknie wyrośnięte ciasto gotowe to przygotowywania pączków.
  5. Z wyrośniętego ciasta formujemy nieduże placki, na środek każdego nakładamy nie dużą ilość konfitury i zawijamy brzegi tak by konfitura ukryła się w środku. Pączki układamy na ściereczce łączeniem do dołu i lepimy kolejne pączki. W tym czasie te pierwsze mają czas na podrośnięcie.
  6. Pączki smażymy w tłuszczu rozgrzanym do ok 175 stopni. Możemy skorzystać z termometru kuchennego, a jeżeli go nie mamy wrzucamy do rozgrzanego oleju kawałek chlaba, jeżeli zrumieni się w ciągu 45 – 60sek. Mamy idealną temperaturę oleju. Jeżeli zrumieni się zbyt szybko znaczy, że temperatura jest za wysoka.
  7. Pączki smażymy z obu stron na rumiano.
  8. Ponoć kwintesencją pączka jest jego jasna obrączka. Ten efekt uzyskamy, jeżeli paczki nam ładnie wyrosną a dodatkowo podrosną po wrzuceniu do tłuszczu.
  9. Pączki odsączmy na ręczniku papierowym. jeżeli chcemy je polukrować to lukrujemy ciepłe pączki (uwaga lukier się rozrzedza pod wpływem ciepła pączków), albo posypujemy cukrem pudrem już przestudzone. Ja polecam do cukru pudru dodać cukier waniliowy lub skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny.

 

 

 

SMACZNEGO!

Nie ma jeszcze komentarzy

Pozostaw komentarz