Podwieczorek na zimowe mrozy – owoce z kruszonką

Gdy za oknem temperatura taka jak dzisiaj (-16 stopni) każdy mały i duży z chęcią zje na podwieczorek coś gorącego i chrupiącego. Dlatego dzisiaj bardzo szybki i przepyszny przepis na owoce z kruszonką.

Na tak zwany Crumble z owocami potrzebujemy:

  • opakowanie mieszanki kompotowej (ważne by mrożonka była bez pestek) – ewentualnie mogą być nasze ulubione owoce dobrze sprawdza się wiśnie, śliwki, maliny, jagody. Ze względu na porę roku mrożonki będą najłatwiej dostępne.
  • 2 jabłka
  • trochę soku z cytryny
  • 2-3 łyżki brązowego cukru (może być zwykły kryształ)

Na kruszonkę potrzeba:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru brązowego (tu również może być zwykły)
  • 50 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (mogą być migdały, laskowe, włoskie lub każdych po trochu). Jeżeli nasz maluch jeszcze nie jadł orzechów lub ma na nie uczulenie dla smaku możemy dodać zamiast orzechów cukier waniliowy
  • szczypta soli

W misce wyrabiamy kruszonkę: mieszamy mąkę, cukier, sól, orzechy (lub cukier waniliowy). Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i palcami ucieramy kruszonkę. Ważne, że ma wyjść ona dość sypka. Następnie obieramy jabłka, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy jabłka do naczynia lub małych naczynek, w których będziemy je zapiekać. Wsypujemy do jabłek rozmrożone owoce i trochę brązowego cukru. Na wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką i zapiekamy ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni, aż kruszonka będzie złocista.

W tak mroźny dzień na poprawę humoru możemy podawać podwieczorek z bitą śmietaną i lodami… pyyyyyyycha dla małych i dużych łasuchów.

owoce_z_kruszonka

Obrazek pochodzi ze strony: www.kobieta.pl

Smacznego!

Nie ma jeszcze komentarzy

Pozostaw komentarz