Placki z jabłkami – pomysł na szybkie śniadanie/obiad/podwieczorek

Nie miałam dzisiaj ani weny, ani siły na gotowanie obiadu. W związku z tym zrobiłam mega szybkie, ale jakże pyszne placki z jabłkami. Nie tylko ja zjadłam je ze smakiem. Amelka jak za wolno dawałam jej kęsy krzyczała: „Mami, mniami, mniami” 🙂 To chyba najlepszy dowód na to, że obiad był strzałem w dziesiątkę. A oto przepis na te placki:

Składniki:

  • jogurt naturalny (mały kubeczek)
  • jedno jajko
  • 1/2 lub 3/4 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 duże jabłko
  • ewentualnie: olej do smażenia i cukier puder do posypania

Wlewamy do miski jogurt, dodajemy jajko, sól, cukier waniliowy i wszystko mieszamy. Następnie po trochu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mąki dodajemy tyle, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy jabłko. I tu mój sekret – ze względu na oszczędność czasu – jabłka nie ścieram na tarce, ale po obraniu kroję na cienkie plasterki. Dzięki temu danie jest na prawdę pyszne, a placki wychodzą chrupiące z zewnątrz i wilgotne od jabłka w środku. Tak przygotowane ciasto układamy na patelni w formie niewielkich placuszków i smażymy na złoto z obu stron (dla siebie smażę na oliwie, a dla Amelki na suchej patelni teflonowej). Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem lub cynamonem – wedle uznania.

SMACZNEGO 🙂

placki_z_jablkami

Nie ma jeszcze komentarzy

Pozostaw komentarz