Jak zrobić pizzę idealną?

Wbrew pozorom do zrobienia idealnej pizzy nie potrzeba specjalistycznego pieca lub kamienia do pieczenia pizzy. Oczywiście mając do dyspozycji taki sprzęt grzech byłoby z niego nie skorzystać 😉 Co jednak w przypadku gdy dysponujemy tylko zwykłym piekarnikiem? Nic straconego! Zdradzę Wam sekret na idealne ciast do pizzy. Gotowi, to zapraszam do dalszej lektury.

Idealne ciasto na pizzę w 5 krokach:

Do przygotowania ciasta (dwie średnie pizze) potrzebujemy:

400 g mąki

30 g drożdży

1 łyżka cukru

1/4 l ciepłej wody

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju

  1. Drożdże rozpuszczamy za pomocą cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce. Tu po raz kolejny sprawdza się mój patent – o którym pisałam Wam przy okazji przepisu na pączki- z wstawieniem zaczynu do nagrzanej mikrofalówki/piekarnika.
  2. Do miski dodajemy kolejno, mąkę, sól, wodę oraz podrośnięty zaczyn drożdżowy. I zaczynamy wyrabiać ciasto.Na tym etapie NIE dodajemy jeszcze oleju.
  3. Gdy już ciasto mamy prawie wyrobione dopiero wtedy dodajemy olej. Mimo, że ciasto z tego przepisu robię od jakiś 15 lat 😉 to dopiero jakieś 2 lata temu dowiedziałam się od pewnego włoskiego szefa kuchni, ze własnie w późniejszym dodaniu oleju tkwi sekret chrupiącego ciasta 🙂 I faktycznie odkąd to wiem, tak też robię i ciasto jet na prawdę mega pyszne.
  4. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Oczywiście jak Wam się spieszy proponuję ciepła mikrofalówkę/piekarnik lub inne ciepłe i ustronne miejsce, gdyż ciasto na pizze jak każde ciasto drożdżowe lubi ciszę i spokój.
  5. Po wyrośnięciu tz. gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz je wyrabiamy by usunąć nadmiar powietrza i… Voila! Idealne ciasto na pizzę gotowe 🙂 I uwaga jeżeli będziecie wstawiać zaczyn i ciasto do ciepłej mikrofalówki (nagrzanej NA PUSTO przez ok 2-3min.) ciasto na domową pizzę możecie mieć w ok 20 minut 🙂

Teraz pozostaje ciasto rozciągnąć/rozwałkować, posmarować sosem pomidorowym i ułożyć ulubione składniki. Ale uwaga ciasto najlepiej piec w temperaturze 230 stopni przez 8-12 minut.

 

SMACZNEGO!

I koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało 🙂

Nie ma jeszcze komentarzy

Pozostaw komentarz